fredag 23 maj 2014

Disciplin är något som vi både beundrar och skräms inför.
Tänk den man som pga. hälsoskäl har bestämt att han varje dag skall motionsträna och förbättra sin kost för att hans fru inte skall mista honom i förtid. Om han fullföljer sin plan så beundrar vi hans disciplin.
I militära sammanhang innebär ordet mer att följa och lyda givna order och med tanke på de krigsscener som varje dag inträffar ute i världen så får ordet disciplin en dålig smak i mun.
För egen del så tycker jag att varje människas handlingar kräver en viss disciplin, men kan även se hur kreativiteten far illa om man inte kan bryta vissa föresatser och medvetet spåra ut.
Det är väl så att en disciplinerad person ofta har en god uppfostran/eller har tillägnat sig en sådan och därigenom visar respekt för sin omgivning.
Vad ligger då oftast bakom en upptäckt/uppfinning? Är det en orubbad disciplin dygnet runt eller är det att plötsligt tänka annorlunda. Vore intressant att veta.  Själv vet jag dock att om jag vid helghandlingen disciplinerat köper sju kexchoklad, så kanske de ändå inte räcker hela veckan och jag får istället på ett kreativt sätt röra ihop lite god chokladsmet.

Från tankar om att välja kreativt eller disciplinerat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar